Πανόραμα Ρουμανικών Μικρού Μήκους Ταινιών

Το Bigbang International Short Film Festival επιστρέφει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, με το Πανόραμα Ρουμανικών Μικρού Μήκους Ταινιών, όπου και θα παρουσιαστεί μια επιλογή από τις σημαντικότερες ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων ετών από τη Ρουμανία. Παράλληλα, θα δούμε για πρώτη φορά στην Αθήνα τις πρώτες μικρού μήκους ταινίες των καταξιωμένων Ρουμάνων σκηνοθετών Κριστιάν Μουνγκίου, Κρίστι Πούιου και Κορνέλιου Πορουμπόιου.

 

Είσοδος ελεύθερη, 07 — 09 Ιουνίου

Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Προβολές: 6 μ.μ., 8 μ.μ., 10 μ.μ.

 

 

Fest of Fests: «Unlock the screen»

Το Fest of Fests οργανώνει μια ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας με αντικείμενο την προώθηση της κινηματογραφικής παιδείας στη σχολική εκπαίδευση, καθώς και τον καίριο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν σε αυτό το πλαίσιο τα παιδικά και νεανικά κινηματογραφικά φεστιβάλ. Η φετινή, δεύτερη διεθνής συνάντηση φέρνει κοντά σημαντικά παιδικά και νεανικά κινηματογραφικά φεστιβάλ, αλλά και κινηματογραφικά ινστιτούτα από 12 ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο του Fest of Fests θα πραγματοποιηθούν προβολές ταινιών για παιδιά και νέους, αλλά και μια ημερίδα με θέμα την ένταξη της οπτικοακουστικής παιδείας στη σχολική εκπαίδευση. Περισσότερες πληροφορίες στο Mcf.gr

 

10 — 13 Ιουνίου

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

 

 

Σινεμά με θέα

Καλοκαιρινές κινηματογραφικές βραδιές προσφέρουν και φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πιο όμορφο σημείο της πόλης, την οροφή του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο, προτείνοντας 20 πρόσφατες μοναδικές ταινίες που ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν από το κοινό. Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες: Filmfestival.gr

 

10 Ιουνίου — 18 Ιουλίου & 26 Αυγούστου — 19 Σεπτεμβρίου

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης - οροφή του κτιρίου Μ2 3o θερινό

 

 

Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου

Tο θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου επιστρέφει για τρίτη χρονιά στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών για τέσσερις προβολές κάτω από τα αστέρια. 11.06, 21:30: «Αμαρτωλές Σχέσεις» του François Truffaut (1964). 27.06, 21:30: «Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας» του Luis Bunuel (1972). 16.07, 21:30: «Conte d’ Été» του Éric Rohmer (1996). 04.09, 21:30: «Madame de...» του Max Ophüls.

 

Είσοδος ελεύθερη

Κήποι της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, είσοδος από Διδότου 6

 

 

Χρυσές Νύχτες 2019

Οι καλύτερες μικρού μήκους ταινίες της χρονιάς απ’ όλο τον κόσμο έρχονται και φέτος στην Αθήνα. Για έκτη χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου φιλοξενεί τις «Χρυσές Νύχτες», μια πρωτοβουλία της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, εστιάζοντας στην ταινία μικρού μήκους - το ιδιαίτερο αυτό είδος κινηματογραφικής αφήγησης. Οι καλύτερες μικρού μήκους ταινίες από όλο τον κόσμο, όπως τις έχουν ξεχωρίσει και βραβεύσει οι εθνικές ακαδημίες κινηματογράφου των χωρών προέλευσής τους, θα προβληθούν στον κινηματογράφο Άστορ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Δείτε το πρόγραμμα εδώ: Cineuropa.gr και Hellenicfilmacademy.gr.

 

13 — 14 Ιουνίου

Κινηματογράφος Άστορ

 

 

1o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου θα πραγματοποιηθεί σε πολλές τοποθεσίες σε όλο το νησί της Κιμώλου, προσκαλώντας το κοινό να ανακαλύψει τη μαγεία της τέχνης του κινηματογράφου. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει μια ποικιλία από ντοκιμαντέρ και ταινίες μεγάλου μήκους, αλλά και συζητήσεις με προσωπικότητες από τον κόσμο της ψυχαγωγίας. Ο σκοπός του φεστιβάλ είναι εκπολιτιστικός, με επίκεντρο τον σύγχρονο παγκόσμιο κινηματογράφο. Στους άμεσους στόχους του περιλαμβάνονται η προσέλκυση διεθνώς αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων της τέχνης στο νησί της Κιμώλου, καθώς και η ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση σε θέματα βιώσιμου καλλιτεχνικού τουρισμού και ανάπτυξης με σεβασμό στη μοναδικότητα του κιμωλιακού τοπίου. Πληροφορίες στα Cineuropa.gr και Kiff.gr.

 

25 Ιουνίου — 01 Ιουλίου 

Κίμωλος

 

 

ZAGORIWOOD: Φεστιβάλ και Εργαστήρια Κινηματογράφου

Πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια από εκείνο το πρώτο καλοκαίρι, όταν για πρώτη φορά οι συντελεστές του Zagoriwood φορτώθηκαν κάμερες και υπολογιστές και σκαρφάλωσαν στα περίπου 1.000 μέτρα των Κάτω Πεδινών, στα αγαπημένα βουνά της Ηπείρου, στα Ζαγοροχώρια. Στήνοντας τότε για πρώτη φορά τα Εργαστήρια Κινηματογράφου σε ένα απομακρυσμένο και άγνωστο στους πολλούς χωριό, κανείς δεν φανταζόταν το μικρό θαύμα που θα επακολουθούσε, παρά μόνο όσοι το έζησαν σε αυτή τη δεκαετία. Το Zagoriwood αναπτύχθηκε με βάση τη φιλοσοφία «1 άνθρωπος + 1 κάμερα +1 υπολογιστής = μια πλήρης μονάδα δημιουργίας οπτικοακουστικού έργου». H δουλειά που γίνεται στα εργαστήρια, χωρίς να αγνοείται η θεωρητική εμβάθυνση, βασίζεται ιδιαίτερα στην πράξη, με διδάσκοντες ενεργούς επαγγελματίες του κινηματογράφου. Περισσότερες πληροφορίες στα Cineuropa.gr και Zagoriwood.gr.

 

06 — 21 Ιουλίου

Ζαγόρι, Κάτω Πεδινά

 

 

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου επιστρέφει για έβδομη χρονιά και κατακλύζει το νησί της Σύρου με πρωτότυπες προβολές, εργαστήρια και μουσικές περφόρμανς, σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους, όπως το Ναυπηγείο «Ταρσανάς» αλλά και το «αυτοσχέδιο» ντράιβ ιν στην Ντελαγκράτσια. Φέτος, το SIFF θέτει στο επίκεντρό του το θέμα της «Υπερέκθεσης», μιας έννοιας που μπορεί να αναφέρεται σε μια σειρά διαφορετικών φαινομένων, από τη φωτογραφική μέθοδο ή την αποκάλυψη του φυσικού τοπίου υπό τον καυτό ήλιο της Μεσογείου, την επαφή με ευάλωτα σώματα και την πληροφοριακή υπερφόρτωση. Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ, στα Cineuropa.gr και Syrosfilmfestival.org.

 

16 — 21 Ιουλίου Σύρος

#SIFF2019

 

Animasyros 12 Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων

Το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων, η μεγάλη γιορτή του κινούμενου σχεδίου, πιστή στο ετήσιο ραντεβού της, θα πραγματοποιηθεί για δωδέκατη χρονιά στο νησί της Σύρου. Λίγες ημέρες πριν από το φεστιβάλ και για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Animasyros διοργανώνει την Athens Animation Agora (3A) στην Αθήνα, ενισχύοντας τη δημιουργία ενός ετήσιου δικτύου επαγγελματιών. Με τρία, σταθερά, διαγωνιστικά τμήματα, Διεθνές & Σπουδαστικό Μικρού Μήκους και Μεγάλου Μήκους, καθώς και θεματικά πανοράματα ταινιών, το Animasyros 12 φιλοδοξεί για ακόμα μία χρονιά να προσελκύσει το ενδιαφέρον καταξιωμένων δημιουργών από όλο τον κόσμο. Η φετινή θεματική του φεστιβάλ, με τίτλο «AnimaGreen», είναι αφιερωμένη στην αειφορία, ως διαδικασία που εξασφαλίζει τη διατήρηση και διάδοση της καλλιτεχνικής κληρονομιάς και δημιουργίας, μέσω των νέων τεχνολογιών. Περισσότερες πληροφορίες στα Cineuropa.gr και Animasyros.gr.

 

Athens Animation Agora, 15 — 16 Σεπτεμβρίου, Αθήνα

Animasyros12, 18 — 22 Σεπτεμβρίου, Σύρος